7   108
17   456
34   430
61   1032
19   301
Home » Skip je ontbijt!?

Skip je ontbijt!?

Skip je ontbijt!?

Zo, dat staat lijnrecht tegenover het nieuws van vandaag!
Uit dit onderzoek is gebleken dat 10 procent van de mensen niet ontbijt.
Ontbijtskippers zouden een vervelende prijs betalen, namelijk lusteloos, ongezond en hongerig..
De mensen die wél ontbijten voelen zich fitter en energieker. De ondervraagden vinden hun ontbijt erg belangrijk.
Het wordt ook vaak gezegd, je ontbijt is het belangrijkste deel van de dag.. Maaruh is dat eigenlijk wel zo ? En wie bepaalt dat ?

Mijn doel; een 6-pack. Dit doe ik door middel van vet verliezen. Er is mij daarom verteld dat ik om de 2,5 uur eiwitten moet eten om mijn spijsvertering op gang te houden en je spieren te voeden met eiwitten. Aangezien je meestal na je laatste avondsnack en de tijd dat je weer opstaat ongeveer 10 uur niet eet, zou je de dag dus zeker moeten beginnen met een goed ontbijt. Dit doe ik dan ook altijd braaf. Toch kwam ik door dit onderzoek weer op bepaalde gedachtes die mij al langer bezig houden, het ontbijt overslaan.

skip

Ik lees al een tijdje de verhalen van Fajah Lourens op My Killer Body Motivation. Zij volgt hier een voedingsadvies van Mark van Oosterwijck, namelijk skip je ontbijt en begin pas met eten rond het middaguur! Fajah begint de dag dan ook met 1 kop koffie en start met eten vanaf een uur of één.

Mark hanteert namelijk de methode: intermittent fasting, je ontbijt uitstellen tot na de inspanning. Doordat je een groot deel van de dag vast, produceer je meer groeihormoon en dit zorgt voor een hogere vetverbranding.

Onderstaande tekst heb ik van zijn website:

Ik kwam tot de conclusie dat je stofwisseling niet vertraagt, dat het ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat je spieren er niet op magische wijze ‘af vallen’ als je een paar uur niks eet.
Als je de gehele dag door kleine maaltijden eet dan komt je lichaam nooit in echte vet verbrand modus omdat je lichaam voortdurend voedsel reserves aan het verbranden is in plaats van vet reserves.

Wanneer je uit de nachtrust komt is je lichaam maximaal ingesteld op het verbranden van vet, het laatste dat je wilt doen is dit proces verstoren met een stevig ontbijt!
Dit klinkt je wellicht wat vreemd in de oren, we hebben immers altijd geleerd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Ook ik heb hier jarenlang in geloofd, mijn dag begon immers altijd met een stevig havermout ontbijt.
Wat ik echter niet besefte is dat dit ontbijt mijn vetverbranding in de morgen direct stagneerde! Wanneer je het ontbijt uitstelt ontstaan er diverse processen in het lichaam die vetverbranding stimuleren. Je geeft je lichaam maximaal de tijd om vet te verbranden en hebt later in de dag ruimte voor grote maaltijden die je een voldaan gevoel geven.
Dit maakt het verlagen van je vetpercentage een stuk effectiever én aangenamer!
Het overstappen naar een Intermittent Fasting levensstijl is zo’n typische beslissing geweest waar ik nog elke dag dankbaar voor ben. Het is niet voor niks dat deze manier van eten de laatste jaren sterk in populariteit toeneemt!

Schermafbeelding-2015-06-11-om-20.24.29

Nu ik dit stuk aan het typen ben, begin ik toch wel te geloven in zijn methode. We zijn allemaal zo gewend dat het ontbijt een belangrijk deel van de dag is. Tenminste dat is ons aangeleerd .Mensen uit het onderzoek zouden zich lusteloos of hongerig voelen, maar dit kan ik uit haar blogs niet afleiden.

Je krijgt uit het onderzoek van Maurice de Hond dan ook niet te horen wat voor ‘soort’ mensen hebben deelgenomen aan het onderzoek. Wat voor voedings-, en sportpatroon deze mensen hebben. Dit maakt wel degelijk verschil. Zelf voel ik mij nooit lusteloos of ongezond in de ochtend. Na mijn 2 glazen water neem ik vaak mijn kwark of havermout, omdat ik ‘denk’ dat mijn ontbijt een belangrijk deel van de dag is, maar of ik nu echt trek heb, mwoah… Eerder moest ik per se eten voordat ik wat ging doen, laat staan sporten, maar dit is wel veranderd. Na mijn maaltijden zou ik soms zou nog wel wat extra’s willen en dan is deze methode perfect. Meer eten in de avond staat mij helemaal wel aan. Misschien dat ik volgende week eens ga proberen om mijn ontbijt uit te stellen. Dat overleef ik vast wel, en na sportvasten zeker 😉

Liefs, Miranda

 

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.