10   336
23   699
30   688
40   506
14   311
Home ┬╗ Running: Zo herstel je van een lange duurloop

Running: Zo herstel je van een lange duurloop

herstellen van een duurloop

Precies twee weken geleden liep ik de 50 kilometer op Terschelling. Het voelt als al veel langer geleden en ik moet mezelf soms ook echt even vertellen dat ik nog in mijn herstel fase zit. Het herstellen ging namelijk verbazend goed. Uiteraard had ik spierpijn, de dag na de trail en trappen waren niet mijn beste vrienden. Ook het opstaan na een tijdje zitten was niet fijn. Maar eigenlijk ging wandelen vrij goed en ik maakte mij niet zo druk. Dinsdag was ik echt zo stijf, ik liep de hele ochtend als een oud omaatje door het huisje op Ameland. Maar wandelen en fietsen ging prima. De eerste vier dagen had ik last, eerst de bovenbenen, daarna de kuiten en als laatste de enkels en voeten. Ook kreeg ik alsnog blauwe teentjes, net als op Ameland, maar daar gelukkig weinig pijn aan gehad.

Na 5 dagen voelde ik alleen nog mijn rug en een peesje in de kuit, maar verder eigenlijk weer topfit, lekker trappen op en af. Maar de eerste loop donderdagavond was zwaar, zware benen, weinig energie. Daar merkte ik het toch.. Ik heb wel echt een eindje gerend. Zaterdag alweer in de fitness en zondag rennen in Bakkeveen zorgde voor meer spierpijn dan de 50 kilometer had gedaan. Uiteindelijk eigenlijk een reactie van mijn lijf die zei: ‘Hee Meik, kalm aan joh, ga even lekker herstellen’. En dus luister ik goed naar mijn lichaam, slaap goed, probeer goed te eten en niet teveel te sporten, al vind ik dat heel lastig. Maar door een rug die wat protesteert en zware benen tijdens het rennen, weet ik dat rusten nu echt het beste is.

De vijf regels van herstel

 1. Slapen

  Middagdutje? Dat kan als je lang gelopen hebt! Uitslapen? Moet kunnen hoor! Je lichaam moet weer opladen en je hebt energie nodig, dus slapen is goed. Probeer in ieder geval 8 uur te slapen ’s nachts en daarnaast op de momenten dat je behoefte hebt aan een dutje, hier ook aan toe te geven. Als je tijd hebt natuurlijk. Ik had een paar dagen vakantie na mijn ultra loop en ik vond het heerlijk om een uurtje langer te kunnen slapen en ook ’s middags nog even een uurtje te pakken.

 2. Eten

  Lekker weer koolhydraten bijvullen, dat heb ik wel gedaan. Brood, pizza en pasta, jummie! ­čśë Maar ook de eiwitten moeten weer aangevuld worden om de spieren een oppepper te geven. Denk om kwark, kip of een shakeje, om de schade te repareren.

 3. Drinken

  Ondanks dat ik niet enorm gezweet heb, in de zin van, de druppeltjes vielen er niet van af, heb ik tijdens het rennen wel veel vocht verbruikt. Gek genoeg had ik na het rennen niet veel zin in drinken, maar maandag heb ik wel geprobeerd met een flesje water naast me zoveel mogelijk mijn vocht weer aan te vullen. Cola of fris was ook wel erg lekker de eerste dagen. Ik heb het idee dat ik door het vele drinken ook sneller hersteld ben.

 4. Rusten en ontspannen

  Zoals ik al zei, niet teveel doen, lekker wandelen met Kemy op Ameland, maar ook vooral op de bank, filmpjes kijken, wat langer in bed blijven liggen en warm douchen heeft wonderen verricht. Afgelopen weekend heb ik ook een heerlijk verwen middagje gehad met mam, met een gezichtsbehandeling, massage en voetenscrub en je merkt echt dat je lijf ervan opknapt. Heb je dus een lange run gehad, plan dan een sauna bezoek, massage en een avondje Netflix!

 5. Luister naar je lichaam

  En de laatste, voor mij de moeilijkste. Goed luisteren naar je lichaam, wanneer kan je weer gaan trainen? Ik heb op 11 november weer een 27 kilometer trail en eigenlijk weet je wel dat je goed genoeg getraind bent. Toch heb ik nu de neiging weer veel te willen lopen, terwijl het juist goed is om wat minder te lopen, goed te herstellen en rustig aan te doen. Dan loop ik echt fijner op 11 november, dat weet ik zeker. Ik zoek als ik niet loop, de fitness op, niet te zwaar, en als ik merk dat iets wat te pittig is, dan ga ik een tandje lager. Gewoon lekker mijn eigen ding doen. Je moet nog even mee, dus luister goed naar je lijf!

Morgenochtend maar weer even een stukje rennen. De vierde run na de 50K, netjes toch?┬á­čśë

Liefs Meik

Volg:
Share:

1 Reactie

 1. lutz kuipers
  23 oktober 2017 / 12:43

  gaat allemaal goedkomen . lees ik tussen de regels door. tuuut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.