10   336
23   699
30   688
40   506
14   311
Home » Running: On the road #2

Running: On the road #2

Running: On the road #2

Laatst schreef ik een artikel over het rennen tijdens vakantie of een weekendje weg. Toen kreeg ik de vraag van Joyce: Hoe bedenk je je route dan? Dus hier is On the road #2 over het kiezen van een route, planning en voorbereiding.

Als ik ergens ben waar ik de weg niet weet of ergens ga lopen waar ik nog niet eerder gelopen heb neem ik graag het zekere voor het onzekere. Je verdwaalt niet graag op plekken waar je niet bekend bent. Wat dan het makkelijkste is? Gewoon heen en weer lopen! Je loopt bijvoorbeeld 2,5 kilometer heen en keert om om hetzelfde stuk terug te lopen. Easy, je verdwaalt niet op de terugweg en je maakt je kilometers.

Maar dan zie je natuurlijk niet zoveel van de nieuwe omgeving waarin je loopt. Om toch wat aan sight seeing te doen, plan ik mijn run vaak van te voren. Hoe?

 1. Ik bedenk hoever of hoelang ik wil lopen, meestal bedenk ik het aantal kilometers.
 2. Dan pak ik een route map erbij, zoals Google Maps, afstandmeten.nl of iets dergelijks en bekijk op die manier de omgeving en stel een route samen.
 3. Er zijn apps waarin je een route kan implementeren, waardoor je altijd weet welke kant je op moet, maar dit kost wat tijd.
 4. Je kan ook een printscreen maken van de route en deze op je telefoon bewaren voor als je de weg niet meer weet. Denk dan wel aan zichtbare herkenningspunten of straatnamen.
 5. Kies geen zigzag route maar kies hoofdwegen en maak een rondje, dit is gemakkelijker te onthouden, je loopt niet snel verkeerd.
 6. Onthoud de belangrijkste straatnamen bijvoorbeeld die waar je af moet slaan en schrijf ze bijvoorbeeld op je hand als je niet goed bent in onthouden 😉
 7. Voordat ik wegga, stuur ik mijn locatie door naar iemand die in de buurt is, zoals mijn vriend. Zo kan ik altijd zien waar ik uiteindelijk weer naar toe moet lopen, mocht ik wel de weg kwijt raken.
 8. Laatste tip: Zorg voor een opgeladen telefoon of een lijstje met telefoonnummers en onthoud belangrijke dingen zoals de naam van je verblijfplek. Kan je altijd iemand bellen om je op te halen of de weg vragen mocht je helemaal de weg kwijt zijn!
 9. En allerlaatste tip: Blijf verstandig nadenken, dus niet ’s avonds laat, ’s ochtends extreem vroeg of rare straatjes inlopen waarvan je van te voren al denkt, klopt dit wel? Gewoon niet doen, veiligheid gaat voor alles, zeker op plekken die je niet door en door kent. Ga dus ook niet ’s avonds een vreemd bosgebied in of eigenlijk zou ik sowieso alleen geen donker bos in rennen, maar er zijn mensen die het doen..

Dus goede voorbereiding is het halve werk! 🙂 Veel ren plezier!

Liefs Meik

Volg:

3 Reacties

 1. Loes Korhorn
  7 september 2016 / 07:19

  Ik ging laatst in Almere, maar ik heb dus nooit een telefoon bij me. Gewoon naar het dichtstbijzijnde fietsknooppunt gerend. Daar een rondje uitgestippeld, je kunt op de kaart zien hoeveel km het is naar elk volgende knooppunt. Lekker rennen terwijl je maar een paar nummers hoeft te onthouden en de bordjes moet volgen. Bovendien heb je hele mooi routes door bossen en langs water omdat ze eigenlijk bedoeld zijn voor fietsers!

  • 13 september 2016 / 08:54

   Dat is ook een goede inderdaad! Ik ren nooit zonder telefoon, dus nooit aan gedacht! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.