17   318
20   583
22   438
33   581
16   522
Home » Running: Halve Marathon Vlieland 2019

Running: Halve Marathon Vlieland 2019

Halve Vlieland Marathon

Mijn 20ste halve marathon! Heel sneu misschien, ik hou al mijn runs in een Excelletje bij. De gelopen en geplande evenementen. De planning, een vinkje als ik mij ingeschreven heb en ik vul alles aan met de gelopen tijden. Overzicht in runs totaal, totaal aantal halve marathons en gelopen wedstrijden in een jaar. Lekker gestructureerd niet? Hoe dan ook, vorige week zag ik dat doordat veel loopjes dit jaar niet doorgingen, ik op Vlieland mijn 20ste zou gaan lopen. Voor het derde jaar op rij naar Vlieland voor de halve en nu met Ton en Taeke die beide een dikke 2 maanden getraind hadden richting de 21,1 kilometer, hun eerste halve marathon! Mooi doel om in de voetbal zomerstop fit te blijven. In 2017 gingen we ook met z’n drietjes en fietste ze met mij mee, vorig jaar alleen met Ton en nu met z’n drieën, allen een start nummer op naar de boot op zondagochtend. 

Het zou flink gaan waaien, maar de temperatuur oke, zo rond de 20 graden en misschien zelfs een zonnetje. Toch was er zaterdag even kleine onrust toen alle snelboten eruit werden gegooid. Ton en ik zouden om 8 uur na het eten naar huis, Taeke, met vriendin Dorien en haar zoontje om 7 uur. Helaas werden we allemaal naar de 20.45 uur langzame boot gezet en vanwege het late tijdstip thuis en dus te laat op bed voor Remy, besloot Dorien thuis te blijven. Erg jammer.. 

Teveel woei, geen support

Dus geen grote supportersbase maar gewoon met z’n drieën op de boot van 9 uur. Pannenkoeken met stroop en een kop koffie. Flinke golven laten de boot flink deinen. Het is woest op zee en we vrezen het ergste. Maar op het eiland aangekomen zie ik dat de wind goed staat, tenminste het stuk terug heb je de wind in de rug en dat is toch een fijn vooruitzicht! Op het terras op Vlieland doen we nog even een bakkie thee en koffie en daarna wandelen we langzaam naar de start. Daar spot ik Edgar en zijn vrouw Mariska, die ook haar eerste loopt. Het zonnetje schijnt en het is bijna warm, ondanks de flinke wind. We kleden ons om bij camping Stortemelk en rond kwart over 12 staan we buiten, daar nog even een kleine chitchat met Miny, die de 10 km loopt en dan op naar het startvak. De boys zijn een beetje gespannen, Ton heeft weinig zin, maar het doel is gezet en we gaan het gewoon doen! Fit de zomer door! 

Klaar voor de start!

We starten om half 1 allemaal op onze eigen manier en gaan ons eigen weg. Ik pak direct een lekker tempo op en zie de jongens ook nergens meer. We gaan het duinpad op en lopen een eind over een schelpenpad. Het is warm en ik probeer in de winderige stukken goed mijn energie te bewaren. Na 3/4 kilometer komen we het centrum in, veel blije mensen en nog weinig wind in de hoofdstraat. Maar dan begint het bikkelen. Van kilometer 4 tot kilometer 12,5 is het vol windkracht 6 tegen. Ondanks dat ik geen doel heb, genieten en geen pijn is de afspraak met mijzelf, voel ik mij kiplekker en ik loop op met een paar mannen. Als de wind echt te veel wordt, maken we twee aan twee een treintje en ik kan een lange tijd achter twee grote mannen ruggen eigenlijk heel relaxed lopen op nog een aardig tempo. Het is rond kilometer 9/10 dat er een omkijkt en eigenlijk aangeeft moe te worden. Ik steek schuin tussen ze door en pak een kop plekje. Oei dat is inderdaad toch wel even anders lopen, met die flinke windvlagen. Toch voelt het oké en hou ik het goed vol. We naderen een grotere groep die elkaar ook hebben opgezocht om de wind te trotseren. In die groep zie ik Geert en Elko lopen, ook flink te bikkelen. Al hardlopend even een knuffel en succes wens en door. Op de laatste kilometer word ook ik weer overgenomen door een dochter met haar vader en dan eindelijk keren we om weer richting dorp bij 12,5/13 kilometer. Wat een fijn gevoel is dat! 

Vliegend naar de finish

Ik pak mijn gelletje en scheur hem open. Langzaam nip ik die in kilometer 13 tot 15 weg. Geen steek, het gaat net zo lekker. We komen in een wat bossig stukje, waar de wind nauwelijks merkbaar is en dat voelt even heel gek, opeens geen invloeden. Hoe voel ik mij? Goed? Energie verspild? Of juist goed verdeeld? Ik neem de gok en blijf tempo aanhouden. Daar komt bij kilometer 15 weer een wind steun in de rug bij en ik heb het gevoel dat ik naar de finish vlieg. Ik geniet enorm als we langs het wad terug lopen naar het dorp. Kijk naar de zee, de vogels en voel me intens gelukkig. Ik loop mijn kilometers weg met zo’n 12 a 12,5 kilometer per uur, echt bizar. Ik voel me zo fijn en het gaat zo lekker. Bij kilometer 19 is de wind opeens weg, het wordt opgevangen door de duinen en dan moet je het opeens zelf even nog doen. Toch blijf ik blij, high five met de kindjes aan de kant en smile richting de mensen op de terrasjes, al is die hoofdstraat naar de finish echt nog wel even heel lang en voelt als een heel eind, maar het lukt om er nog eindsprint uit te trekken. Enorm blij en met een heerlijk geluksgevoel finish ik in 1.49.41 min. Wat ging dit lekker! Geen pijn, geen ergernis, genieten en een pracht tijd lopen op dit parcours en met deze wind. Happy en dit geeft vertrouwen na een half jaar aansukkelen met blessures.

Happy finishers!

Ton staat te wachten bij de finish. Hij heeft ook een top tijd. 1.44.07 min lopen tijdens je eerste halve marathon, ik vind het knap! Hij vond het alleen totaal niet leuk, haha, naast mijn euforische en blije halve marathon gevoel, is dat wel een heel contrast. Ik wil volgende week wel weer! We wachten op Taeke, ik haal wat drinken, even knuffel aan Edgar en Eelco vragen naar zijn tijd. Ook Geert en Elko komen binnen. Allemaal gebikkeld, maar goed gelopen. Taeke komt binnen rond de 2 uur. Spannend. Doel was onder de 2 uur en als we later kijken naar de uitslagen zien we dat het gelukt is. 1.59.21 min, de burger, friet en bier vanavond is verdiend! 😉 Super knap! 

We maken allemaal nog even gebruik van de verzorging en laten de kuiten en schenen even masseren en lopen na een fotootje terug naar de camping voor onze rugzakjes. We did it! Mijn 20ste, hun 1ste. Zullen er meer volgen? Volgend jaar weer naar Vlieland? We gaan het zien! 

Liefs Meik

Volg:
0

1 Reactie

  1. 14 augustus 2019 / 06:44

    Gefeliciteerd en wat een leuk verslag om te lezen. Een Excelsheet met loopjes en uitslagen is helemaal niet sneu, ik hou zelf ook alles bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.