17   317
20   583
22   438
33   581
16   522
Home » Personal: In je eentje op pad, hoe doe je dat?

Personal: In je eentje op pad, hoe doe je dat?

meike alleen op avontuur

Alleen op pad, een dagje, een weekendje of een weekje. Ik ben er gek op! Ik weet nog goed dat ik vaak in mijn eentje naar bijvoorbeeld een hardloopevenement ging, bijvoorbeeld op Schiermonnikoog. Heerlijk eerst even naar het strand, even weg van de drukte in het dorp. Toch voelde het altijd een beetje gek. Het voelde onwennig, een beetje de vreemde eend in de bijt. Zeker tussen al die hardloop groepjes aan mensen, lol met elkaar en saamhorigheid.

Oktober 2018 was de eerste keer dat ik in mijn eentje een nachtje boekte op Terschelling, na de trailrun bleef ik lekker in het strandhotel slapen. Voor het eerst zat ik ’s avonds alleen te eten op het terras en ’s ochtends alleen in de ontbijtzaal, starend over zee. Ook toen vond ik het soms wel gek, maar wat ik vooral herinner is hoe heerlijk het was. Gewoon even helemaal met jezelf zijn, focus op dat waar ikzelf behoefte aan had. En vooral eigenlijk veel rust en ruimte. Genieten!

Van een nachtje, naar 3 nachtjes, naar een hele week

Pas in 2020 deed ik het weer, maar nu ging Jax mee. In mei gingen we saampjes voor 3 nachtjes naar Terschelling, de corona maatregelen werden iets ruimer en ik verlangde zo naar zee. Ton had niet veel zin, maar zei, lekker gaan joh! Genieten en zee snuiven! Op de boot voelde het weer onwennig, ik had het gevoel dat mensen van alles van mij dachten. Dat meisje alleen met haar hond. Wat voor leven zou ze leven..

Die paar dagen zijn voor mij een paar van de mooiste dagen van 2020 geweest. Wat hebben we het leuk gehad. Wandelen, rennen, zonnen, werken, slapen, lezen. Ideaal dat ik met mijn laptop en wifi overal kan werken. Het was het startschot voor meerdere tripjes ‘alleen’, samen met Jax, op pad. Zo gingen we vorig jaar nog een paar dagen naar Schiermonnikoog, kamperen in Zoutkamp en ook dit jaar weer naar Terschelling.

Gaat het wel goed?

Ik kreeg vooral vorig jaar in mei veel vragen. “Gaat het wel goed met je?” “Zit je niet zo lekker in je vel?” “Zijn jij en Ton wel oke?” Blijkbaar is het toch nog niet helemaal ‘normaal’ om er alleen op uit te gaan. Dat snap ik wel, maar toch vind ik het jammer. Want echt, het is echt een heel erg lekker gevoel als je het enorm naar je zin kan hebben met jezelf. Dat je niet perse andere mensen nodig hebt om een toffe tijd te hebben. Ik moet wel zeggen, samen met Jaxy vind ik het wel leuker om op avontuur te gaan, dan echt helemaal alleen. De (mid)weekjes dat ik het afgelopen jaar alleen naar, in mijn geval de eilanden ben geweest, zijn unieke herinneringen die ik nog graag even terughaal.

Waarom alleen op pad gaan?

Ik hoor de laatste tijd vooral dat mensen het heel stoer vinden dat ik gewoon lekker op pad ga met mezelf. Mensen die het ook wel eens zouden willen doen, maar niet durven, mensen die het toch een beetje spannend of vreemd vinden. Ik snap dat. Het heeft bij mij ook wel even wat tijd gekost voordat ik zonder twijfel en ‘gene’ in mijn stem voor mezelf een huisje boekte, of één pizza, één taartje of één cappuccino bestelde. Tegenwoordig merk ik dat ik met trots wat voor mezelf bestel of regel. Trots dat ik doe waar ik blij van word, dat ik het mezelf gun. Want ik vind het heerlijk op mezelf. En zeker als ik dat kan combineren met een verblijf op mijn happy place, de eilanden en met name Terschelling of Schier, dan kan je mij eigenlijk niet gelukkiger krijgen. Ik ben er ook zelfverzekerder door geworden, sta stevig in mijn schoenen en leer mezelf steeds beter kennen.

west aan zee pizza

Ook eens met jezelf op avontuur?

Ik vind het zeker aan te raden. Het hoeft niet direct een heel weekend of hele week. Als je nieuwsgierig bent naar avonturen in je uppie, dan heb ik een paar tips voor je:
– Ga eerst een dagje met jezelf weg, kijken hoe het voelt, waar je tegenaan loopt en of je je draai wat kan vinden.
– Ging dit goed? Boek een nachtje weg! Als je het spannend vindt, dan kan je ervoor kiezen om dichtbij huis te blijven. Mocht het niet gaan, dan kan je altijd weer naar huis rijden.
– Ga naar een plekje of bedenk activiteiten die jij leuk vindt. Bos, strand, hei, stad. Rustig een boekje lezen in een hangmat of op een handdoek? Of juist een stadswandeling in een onbekende stad? Alles is mogelijk! Doe vooral wat jij leuk vindt en waar jij energie van krijgt, zodat je ’s avonds voldaan in je bedje ligt.
– Met jezelf uit eten gaan, dat klinkt gek he! Je zou eerst eens wat eten kunnen laten bezorgen. Even wennen. Dan eens een kop koffie en wat lekkers op een terras. Voelt dit al wat normaal? Ga dan eens lekker ergens lunchen of dineren. Gewoon omdat het kan. Bang dat je je verveelt? Er is altijd wel wat te staren of neem een boek mee. En schrik niet als er mensen tegen je beginnen te praten. Ik heb vaak hele leuke gesprekken als ik alleen op pad ben, mensen vinden het gemakkelijker om een gesprek te openen met iemand die alleen is, dan wanneer mensen samen zijn.

Beetje vreemd, maar wel heel lekker

Op avontuur met jezelf blijft nog altijd iets wat ik vaak wel even uit moet leggen. Het blijft altijd een beetje vreemd voor veel mensen om mij heen. Maar als ik het uitleg en zeker mensen die mij goed kennen weten en zien ook echt wat zo’n me myself and I momentje met mij doet. Betekent niet dat ik weekendjes met vrienden of familie niets aan vind, daar geniet ik ook enorm van. Maar wat me-time op zijn tijd heb ik nodig. Ik ben enorm blij dat ik een lieve vriend heb die mij deze momentjes enorm gunt en mij vaak zelfs aanmoedigt om lekker te gaan als ik merk dat ik er weer eens behoefte aan heb. Dat ik mezelf belangrijk en leuk genoeg vind, maakt ons als stel ook sterker. De meeste vrienden en familie snappen het ook goed, niet iedereen, maar dat hoeft ook niet. Je moet doen wat goed voelt. Is alleen op avontuur gaan niets voor jou of voelt het niet goed? Dan lekker niet doen!

Niets moet, alles mag! Samen, alleen of met je dierenvriendje, vooral genieten van dat waar je blij van wordt!

Liefs, Meik

Volg:
0
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.