Home » Gewoontes

Gewoontes

Gewoontes

Laatst hadden Mir en ik even een momentje.. Een momentje van bezinning, misschien met lichte ergernis. We komen nu op een leeftijd dat we omringd worden door meiden die gaan trouwen of kindjes krijgen. Op verjaardagen gaat het over baby’s en over de next steps. Best lastig soms, als je zelf bezig bent met totaal andere dingen. Ik hoef niet perse te horen over bevallingsverhalen, de beste manier om ten huwelijk gevraagd te worden en al die dingen meer. Alhoewel, soms is het best leuk om daar even in meegenomen te worden, maar het geeft mij soms zo het gevoel dat ik ook die next step moet gaan nemen. Miranda heeft dit ook, babyshowers, verjaardagen met kinderen of ouders die vroeg naar huis moeten voor de kinderen. Wij willen vroeg naar huis op vrijdagavond, maar vooral omdat we op zaterdagochtend graag willen sporten. Het lijkt wel te moeten en normaal te zijn, nadenken over je vijf jaren plan. Vriend, huisje, boompje, beestje, kindje ringetje. Wij vinden vriend, huisje, boompje en misschien beestje ook wel even goed. Hard werken en leuke dingen doen van je zuurverdiende centjes, baby’s, jurken en ringen, dat komt later wel. Mensen kijken je soms gek aan als je zegt dat je hier nog niet echt mee bezig bent zo na je 25ste, het is niet echt ‘gewoon’.

Sinds wij begonnen zijn met deze blog krijgen wij leuke complimentjes, feedback en dikwijls kritiek, mensen krijgen meer informatie om een mening over te vormen. Dat hoort erbij, maar wat leuk is om te zien is dat veel voortkomt uit het hebben van een gewoonte. Neem het voorbeeld van Miranda, die gestopt is met ontbijten. Veel mensen snappen dit niet. Toch, als je er met een fris gezicht naar kijkt, komt het onbegrip vanuit het feit dat wij als gemeenschap dingen gewend zijn. Wij zijn gewend om ’s ochtends te ontbijten, wij zijn gewend om rond 18.00 uur te eten, wij zijn gewend om elkaar cadeautjes te geven op verjaardagen, we zijn gewend om na een paar jaar in een relatie te gaan samenwonen, trouwen en kinderen krijgen. Al deze dingen, klein of groot, dat zijn gewoontes die wij onszelf hebben aangeleerd en/of waarmee we opgegroeid zijn.

Ik merk persoonlijk dat ik graag in mijn eigen gewoontes blijf hangen. Ik vind het moeilijk om ze te doorbreken of nieuwe gewoontes aan te leren. Bijvoorbeeld iets heel simpels, vroeg op bed gaan. Het zou voor mij denk ik beter zijn om rond 22.00 uur op bed te liggen met een boekje of tijdschrift waardoor ik snel in slaap val. Maar de gewoonte is 23.00/23.30 naar boven en voor je slaapt is het vaak 00.00 uur. Daarbij besteed ik mijn laatste wakkere minuten met mijn telefoon, Insta nog even checken, Facebook of een appje. Ik zou deze gewoonte graag doorbreken en kijken of ik mij er beter door ga voelen. 22.00 uur naar boven, lezen, hoofd rustig maken. Wie weet lig ik dan wel vanaf 04.00 uur wakker, maar ik zou het toch eens moeten proberen.

Dit is een voorbeeld van een van mijn gewoontes, maar ik heb er meer..

 • Iets lekkers bij een filmpje
 • Gemiddeld om de 2 jaar verhuizen
 • Tijdschriften kopen, terwijl er nog een stapel ligt
 • Liever ja zeggen, dan nee
 • Hardlopen op zondagochtend
 • Warme chocomelk na een koude winterdag, met slagroom!
 • Slapen rond 15.00 uur als ik een hele dag thuis ben
 • Lekkere broodjes op zondagochtend
 • De verplichting voelen om ’s weekends wat met vrienden te ondernemen
 • Solliciteren als een opgave zien
 • In slaap vallen tijdens het lezen (en tijdens films)

Allemaal gewoontes, op het gebied van leven, wonen, samen, werken, eten, sporten, noem maar op. We hebben ze allemaal en iedereen doet dingen op zijn eigen manier. Soms denk je, ik zou iets wel anders willen doen: de gewoonte doorbreken. Soms vind iemand anders dat je je gewoontes moet doorbreken of dat je mee moet gaan met de gewoontes van de maatschappij, gewoon omdat het zo hoort.

Wij, of ik, als ik voor mezelf spreek, zijn bezig met het vinden van een manier van leven waarbij wij ons fijn voelen. Het komt zoals het komt. No worries.

Maandag beginnen we met Personal Body Plan, waarin we ook nieuwe gewoontes gaan aanleren. Het mooie vind ik dat dit niet alleen gebeurt op sport en voeding gebied, maar ook op het gebied van herstel en gedrag. Dat is een van de redenen dat ik Personal Body Plan wil doen. Omdat ik naast het sport en voeding aspect denk dat ik kan leren hoe ik mijn gewoontes kan gaan doorbreken en nieuwe gewoontes ga aanleren.

Ik ben super benieuwd en heb er zin in! 🙂

 

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.