10   336
23   699
30   688
40   506
14   311
Home ┬╗ Gevoelige darmen

Gevoelige darmen

gevoelige darmen

Ken je dat? Zo’n opgeblazen bolle buik? Veel vrouwen (maar ook mannen!) hebben er last van. Ik heb het altijd wel gemerkt, de afgelopen paar jaar, maar sinds dit jaar is het eigenlijk een wekelijks, soms dagelijks terugkerend ding. De bolle buik, die ook nog eens enorm zeer kan doen. Ik weet nog dat vorig jaar tijdens mijn stage, mijn gele kruikje mijn beste vriend was. Ik had steeds zo’n buikpijn, dat ik af en toe werd aangesproken. Ik was de pijn gewoon aan het wegpuffen. Dit jaar is dit eigenlijk doorgetrokken en ben ik de dokter gaan bezoeken. Ik kreeg verschillende soorten tips en medicijnen mee, moest op mijn eten gaan letten, maar eigenlijk hielp niets. In maart dit jaar kreeg ik tijdens een personeelsuitje zo’n stekende buikpijn dat ik niet meer rechtop kon staan. Ellende! Ik moest zelfs overgeven van de pijn. Helaas kreeg ik weer ‘verkeerde’ medicijnen mee, maar ik heb in die week wel minder gegeten en mijn buik werd rustiger. Mij werd door de dokter al eerder het FODMAP dieet geadviseerd, maar dit is zonder begeleiding van een voedingscoach echt niet te doen, naar mijn mening. Het is moeilijk om zelf in de gaten te houden dat je nog wel de juiste voedingsstoffen binnen krijgt.

Glutenallergie

Wel kreeg ik door dit dieet het idee om een eetdagboek bij te houden, met daarbij een melding als ik klachten had. Vanuit dit overzicht heb ik geleerd waar ik heftig op kan reageren, de ene keer is het erger dan de andere keer. Over het algemeen kan ik slecht tegen koffie, cola, brood, vet (denk aan bitterballen en pizza), alcohol, snoep en zuivel is ook niet mijn grootste vriend. sinterklaasavond zat ik dus ook met een buikje op de bank te puffen na alle lekkere kikkers en muizen, tum tummetjes en chocolade.

Ik moet dus erg opletten wat ik wanneer eet. Zo kan ik ’s ochtends bijvoorbeeld beter tegen zuivel dan ’s middags, maar ik probeer ook een alternatief te zoeken voor bijvoorbeeld mijn kwark. Ik neem graag kwark met fruit en nootjes als lunch, maar tijdens het eten begint mijn buik al te borrelen en ik zit de hele middag te draaien op mijn stoel. Ik meng nu met Griekse yoghurt of eet heel langzaam. Naast een bolle buik zijn dit de overige symptomen;

  • Gevoelige maag
  • Stekende pijn
  • Winderigheid
  • Opgeblazen gevoel of ook wel de bolle buik ­čśëkruik
  • Maagkramp

Ik vind het erg lastig. Ik eet minder brood, let op mijn zuivel, probeer dat bitterballetje op vrijdagavond niet te nemen en ben sowieso geen fan van alcohol, maar wil toch ook wel lekker kunnen genieten en mee kunnen happen. Toch moet ik voor mezelf soms dingen laten staan, afgelopen vrijdag bijvoorbeeld ben ik geen leuke dingen gaan doen, maar lekker op de bank met een kruikje. Wat had ik gegeten? Rijst, kip en boontjes, niets geks denk je dan, maar waarschijnlijk hebben de kipkruiden mij tegen gewerkt. Het beperkt je dus ook behoorlijk. Daarbij zit ik totaal niet lekker in mijn vel en voel ik mij opgelaten als je het gevoel hebt dat je elk moment een klein scheetje kan laten en met een ‘zwanger’ buikje rondloopt. Doe mij dan maar mijn gele kruikje! Dit helpt trouwens enorm goed bij mij, een tip voor als je ook snel last hebt van je darmen.

Vorige week sprak ik iemand die geen gluten eet, zij noemde meerdere symptomen (vermoeidheid, verstopping, hoofdpijn, jeuk, eczeem, depri) waarin ik mij herken. Ik denk er dus over om dit eens een week of twee te testen. Nog bewuster letten op glutenvrij eten. Mocht ik dit binnenkort gaan doen, dan hou ik jullie op de hoogte!

Heeft iemand ervaring met gevoelige darmen of glutenvrij eten? Ik ben benieuwd!

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.