10   336
23   699
30   688
40   506
14   311
Home » Food: De nieuwe schijf van vijf

Food: De nieuwe schijf van vijf

Food: De nieuwe schijf van vijf

Om te beginnen vinden wij dat de schijf van vijf soms misschien een heel klein beetje ietsiepietse uhhh achter de feiten aanloopt. Mogen we dat zeggen ? We just did. Over tot de schijf van vijf.

Wat is de schijf van vijf?

De schijf van vijf is een richtlijn die aangeeft hoe je gezond kunt eten. Door gevarieerd en uit de schijf van vijf te eten heb je een goed uitgangspunt. Vorige week kwam het voedingscentrum met een aanvulling op de huidige richtlijnen.

Oude ‘regels’ zijn onder andere:

   • 200 gram groente en 200 gram fruit per dag
   • Volkoren graanproducten
   • Niet te veel rood vlees en bewerkt vlees (incl. vleeswaren)
   • Elke week vis
   • Minder zout
   • Minder frisdrank

Wij vragen ons bij bovenstaande af of er nu nog werkelijk mensen zijn die deze regels niet weten of niet volgen. Als je geen vis lust, snap ik dat je dit niet eet, maar die groente en fruit is toch algemeen bekend. En dat een bruin broodje veel beter is dan een wit broodje en je niet teveel zout op je eten moet strooien, dat is gewoon algemene kennis. Ben of ken jij iemand die hier nog nooit van gehoord heeft? Mail ons alsjeblieft haha!

Nu de nieuwe ‘regels’ van de schijf van vijf

 • Meer peulvruchten
 • Dagelijks wat ongezouten noten
 • Dagelijks groene of zwarte thee
 • Gefilterde koffie in plaats van ongefilterde koffie (kookkoffie of cafetiere-koffie)
 • Minder vruchtensappen
 • Liever geen alcohol

Liefde voor peulvruchten! Ik (Miranda) ben erg dol op peulvruchten en neem ze dan ook regelmatig. Kidneybonen (warm of koud), linzen en kikkererwten. Ze zijn heerlijk door de salade, pasta of op een gebakken ei. Laatste is een rare combi, maar erg lekker. Peulvruchten bevatten veel vezels en weinig calorieën. Tevens zitten er veel eiwitten in, wat weer gunstig is voor of na je krachttraining. Meike moet ze nog wat leren kennen, kikkererwten en kidneybonen gaan er nu wel in, maar linzen worden nog overgeslagen.

FullSizeRender(11)

Eindelijk! Hulde aan de nootjes! Elke dag 15 gram ongezouten/ongebrande nootjes! Whoehoe! Voor ons is dit al langer bekend, maar het is leuk om te horen van andere mensen dat ze verbaasd zijn dat deze noten goed voor je zijn. Ze zijn lekker, vet en toch goed voor je! Alleen 15 gram, leg dat maar eens op de weegschaal. Boehoe weinig! Zelf nemen wij altijd 20 gram. Dit is ongeveer een klein handje vol. En dus ongebrand en ongezout he! Deze zijn in de supermarkt moeilijk te ontdekken, dus check de verpakking goed!

Groene theeDe koffie en thee is eigenlijk oud nieuws. We gieten ons toch al tijden vol met groene thee ? Wat moet je eigenlijk ook anders drinken dan water, thee of koffie ? Zelfgemaakte fruitsap natuurlijk! Hihi.. Komen we gelijk bij het minderen van de vruchtensappen. Roosvice, ranja, appelsap of andere ‘fabrieks’ drinken zit vol suiker. Het product waar het meest van inzit wordt altijd als 1 van de eerste dingen genoemd. Suiker, fructose, glucose, rietsuiker of stevia, het zijn allemaal toegevoegde suikers die niet nodig zijn in je sapjes.

Liever geen alcohol ? Dat alcohol niet goed voor je is weten we eigenlijk ook allemaal wel. En in combinatie met krachttraining is dit eigenlijk wel een no go. Toch is het niet perse de alcohol waar je van aankomt. Je kunt gerust 5 wijn drinken als je binnen je caloriebehoefte blijft. Of het goed is voor je spieren (krachttraining) is een tweede, maar je hoeft er niet van aan te komen. Vaak (tenminste bij ons) krijgen wij na 5 wijntjes enorme trek in.. VET! En de combinatie van alcohol en vet gaat zeer slecht samen. Als je zorgt dat je op de dag dat je gaat drinken weinig vet tot je neemt (liefst al eerder beginnen) en als alcohol bijvoorbeeld gin of wodka kiest, beperk je de schade het meest. Maar het beste is dus gewoon zo min mogelijk en zonder alcohol is een feestje nog net zo gezellig hoor! 🙂 Wij drinken eigenlijk vrij weinig, helemaal niet standaard elke week in ieder geval en ik (Meike) drink net zo lief niet omdat ik het taxi geld als een verspilling zie en daarbij is het een heerlijk gevoel om zondagochtend, wanneer iedereen brak van bed komt, superfit van je rondje hardlopen terug te komen!

Wat vind jij van de nieuwe schijf van vijf?!

Liefs, Meik en Miranda

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.