Home » Running: Halve Marathon Egmond 2018

Running: Halve Marathon Egmond 2018

Running: Halve Marathon Egmond 2018

Wauw, wat was dit een toppertje om het jaar mee te starten! Ik hoorde van velen dat de Halve Marathon Egmond een was die op je lijstje moest staan en so I did! Ondanks de rugklachten schreef ik mij in en begon met duimen, hier moest ik mij voor klaar stomen, niet weer overslaan. Mijn training verliep niet zoals ik het normaal zou doen. Ik rende de afgelopen maanden niet verder dan 10 kilometer, vorige week een 16 kilometer en nu weer een 21,1 kilometer. Kortom, de zenuwen waren wat aanwezig, want de 16 kilometer vorige week ging eigenlijk wel lekker, maar zou die 5 kilometer extra ook goed gaan, inclusief een wat zwaarder parcours?

Voor de zekerheid besloot ik mijn krachten te sparen en ik heb de week voor Egmond niet getraind, alleen nog een kort rondje van 4,6 kilometer op woensdag, verder niets, of je moet sausen ook als training beschouwen. Vol goede moed en een mindset op gewoon lekker gaan ging ik zondagochtend op weg naar Egmond, lekker rennen!

Ik stap om kwart voor 10 in de auto en zie erg op tegen de weg naar de start. Autorijden oke, maar alles is afgesloten in Egmond en het is de bedoeling om met pendelbussen die kant op te reizen. Nu ben ik niet zo fan van grote menigtes en afhankelijk zijn, ik ga graag mijn eigen gang en dit gaat dus een beetje tegen mijn principes in. Ik parkeer (ondanks goed advies van Elsa en Remco om een boerderij op te zoeken) toch maar op P1 en stap vrij gemakkelijk in de pendelbus in Alkmaar. 10 minuten later stappen we uit in Egmond en ik ga op zoek naar de sporthal, waar ik hoop mijn tas kwijt te kunnen. Daar is het een grote chaos, ik besluit nog maar snel even een dixie in de springen en loop de hal in. Wat een mierenhoop van mensen en wat onduidelijk allemaal. Ik app Berry, een oud studiegenootje van mij, waar hij is. Hij loopt vandaag zijn eerste halve en heeft getraind met mijn schema, dus ik ben benieuwd hoe het gaat! Hij zit met vriendin en vader in een tentje bij de start en ik mag mijn tas bij hun laten. SUPER FIJN! Struggle 1 is opgelost. Ik loop dus naar de start en ontmoet ze daar. Startnummer op, tas inpakken en we lopen naar de start.

We starten tegelijk, maar ik ga lekker mijn eigen gang. We draaien vrij vlot het strand op en de eerste paar kilometers gaat het lekker, het strand is stevig en ik denk, nou, als dit het enige is waar mensen zich zo druk om maken.. De wind is niet erg aanwezig en er is zo nu en dan zelfs een klein zonnetje te zien. Tot 5 kilometer lopen we over vrij stevig strand, zo nu en dan een stukje zacht, maar niet ellendig. Ik zie de waterpost op 5 kilometer niet komen en loop zo de sluis in, waar veel mensen in de ankers schieten en we elkaar zo’n beetje omver lopen. Volgende keer die waterpost maar een paar meter het strand op jongens? Kunnen sommige mensen gewoon lekker langs de kant doorlopen.. Na een tijdje wordt het zand toch wel heel zacht en mul en het wordt zwaar. Poeh, dit heb ik nog niet vaak meegemaakt, te vroeg gejuicht! Ik besluit voor het natte voeten pad te gaan en kies de waterkant. Koud! Logisch ook, het is januari, het zeewater is lekker winters koud.

Net op het moment dat ik er lekker in kom zijn we plots al bij de duinopgang, zo dat hebben we weer gehad. Er staat weer een hoop publiek, heel leuk en motiverend. We draaien linksom een zacht pad op en dan begint het stuk door de duinen en stukken bos. Voor mijn gevoel zijn we dan alweer op de terugweg, maar eigenlijk moeten we nog een kilometer of 13, dat geeft een gek gevoel. Bij een van de verzorgingsposten neem ik een beker Isostar, even wat zoets en bij 13 kilometer een gel, nog even wat energie voor de laatste kilometers. Ik merk aan mijzelf dat ik heel erg in mijn eigen wereldje ben, terwijl de mensen om mij heen een groot feestje vieren. Ik probeer hier iets meer in mee te gaan en ook het contact met de medelopers op te zoeken. Op de plekken waar het kan pak ik het zachte zijpad naast het asfalt, ik blijf toch een voorkeur hebben voor onverhard.

Bij de laatste drie kilometer begin ik wat te versnellen, alles voelt goed aan en ik wil nog even lekker knallen! Blij dat ondanks wat kleine pijntjes in de rug, mijn benen goed aanvoelen, mijn ribbenkast weer vrijer voelt en dat ik weer lekker kan rennen! Opeens laat mijn ‘angst’ het los en ik ga! De laatste vals platte duin omhoog naar het dorp en gaan met die banaan. Ik schiet door de straatjes heen en voel de adrenaline bij de rest van de lopers, maar zeker ook bij het publiek. Wat een tof feestje is dit! Laatste stukje, er wordt met bordjes al afgeteld en bij de laatste 500 meter zet ik nog een sprintje in. Yeah! Het gaat weer, een halve marathon in de benen en ik voel mij goed! Ik neem een flesje Isostar en de medaille in ontvangst en wacht op Berry. Ik kan ze alleen niet vinden en kom tijdens het wachten Runkeeper maatje Bas tegen en Insta vriend Rolf. Leuk! Klein wereldje zo! Uiteindelijk vind ik Carina en Berry, hij is tevreden, pittig, maar leuk en ik ben trots! Knap gedaan, zo een eerste halve en dan op deze manier. Ik trek snel een trui aan, men wat is het koud. Voordat ik weer richting de bus ga, loop ik nog even het strand op, even zee snuiven, nu ik er toch ben. Prachtig met een zonnetje en het kabbelende water..

Halve Marathon Egmond

Ik loop weer richting sporthal en pendelbus en zie de chaos verderop. Een mega lange rij voor de bussen. Shit, ik wil wel naar huis eigenlijk en heb koude voeten en handen. Ik murmel me gewoon lekker tussen de rij en zet het verstand op nul. Na een 20 minuutjes stap ik in de bus en kan ik naar de auto. Overal staat het vast en al met al duurt het even voor ik in de auto zit. Dit is dus minder leuk aan zo’n grote run met 18.000 deelnemers.. Gelukkig gaat het eenmaal in de auto lekker snel en ik ben zo de stad uit, op naar de Afsluitdijk en lekker naar huis!

Het was een mooi, fijn dagje Egmond, met een eindtijd van 1.58.10 minuten en met een goed gevoel gefinisht, happy! We zijn er weer!!

Liefs Meik

Volg:

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.