Home » Food: 6x lekkere (en gezonde) pannenkoeken

Food: 6x lekkere (en gezonde) pannenkoeken

Food: 6x lekkere (en gezonde) pannenkoeken

De laatste maanden eet ik voor het een run standaard pannenkoeken als voorbereiding, maar ook zomaar op een doordeweekse dag, vind ik een pannenkoekje erg lekker. De ene keer lekker Hollands, gewoon gebakken in boter, de andere keer kant en klaar. Als ik tijd heb bak ik graag mijn eigen pannenkoekjes. Zeker ’s ochtends na een heerlijke run is het zo fijn om warme pannenkoekjes te eten met kwark en fruit! Maar ook als lunch gemakkelijk mee te nemen. Voor jullie zocht ik 6 heerlijke recepten voor pannenkoekjes:

Havermout pannenkoeken

Wat heb je nodig? 

  • 35 gram havermout meel/fine oats (of vermaal havermout tot meel)
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • een klein scheutje melk (zelf gebruik ik altijd amandelmelk)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 tl kaneel
  • een snuf zout
  1. Vermaal de havermout in je keukenmachine tot meel.
  2. Voeg de banaan toe en vermaal ook. Vervolgens een losgeklopt ei, het bakpoeder, agave siroop, kaneel en zout en mix opnieuw in de keukenmachine.
  3. Voeg melk en/of water toe om het beslag iets vloeibaarder te maken. Let op: het hoeft niet zo dun te zijn als normaal pannenkoekenbeslag.
  4. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en maak 3 kleine rondjes van het beslag in de pan. Bak aan één kant totdat bovenop belletjes ontstaan. Vuur niet te hoog. Draai voorzichtig om met een platte spatel en bak de andere kant.
  5. Bak vervolgens al het beslag op deze manier op en stapel de pannenkoekjes op een bordje op.

Hoe maak ik ze?

Zorg ervoor dat je havermout meel hebt, dus maal de havermout tot meel indien nodig. Voeg de banaan, bakpoeder, het ei, de honing, kaneel en zout toe aan het meel in de blender en mix tot een beslag. Voeg een scheutje melk toe om het geheel iets vloeibaarder te maken. Bak of drie kleine pannenkoekjes of een grote pannenkoek op laag vuur gaat in een koekenpan.

Ricotta pannenkoeken

Wat heb je nodig? 

  • 250 gram ricotta
  • 100 gram (spelt)meel
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 200 milliliter melk naar keuze
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • vanille extract of vanille suiker

Hoe maak ik ze?

Meng de droge ingrediënten in een kom. Voeg daarna de ‘natte’ ingrediënten toe en meng het geheel tot een glad beslag.
Bak de pannenkoeken in een paar minuten gaar en smullen maar! Heerlijk smeuïge pannenkoeken.

Zoete aardappel pannenkoeken

Wat heb je nodig? 

  • 200 gram zoete aardappel
  • 50 gram havermeel
  • 1 ei
  • 175 ml amandelmelk of sojamelk
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder

Hoe maak ik ze?

Schil de zoete aardappel en snijd hem in kleine stukjes. Kook de aardappel daarna gaar (13 minuutjes). Doe alle ingredienten in een blender en meng tot een stevig beslag. Laat de pan goed heet worden en bak daarna op laag tot middenhoog vuur de pannenkoeken op tot ze een mooie bruine kleur hebben gekregen.

Banaan pannenkoeken

Wat heb je nodig? 

  • 1 banaan
  • 1 ei
  • snuf kaneel
  • snuf zout

Hoe maak ik ze?

Prak de banaan tot er geen stukjes meer zijn en meng daarna met het ei. Voeg kaneel en zout toe voor de smaak en bak vervolgens kleine pannenkoekjes of een grote pannenkoek van het beslag.

Chocolade pannenkoeken

Wat heb je nodig? 

  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel cacao
  • 1 eetlepel havermeel
  • 1 theelepel bakpoeder, om ze extra luchtig te maken

Prak de banaan in een kommetje. Doe de eieren met de geprakte banaan in een kom en klop het los. Voeg de cacao en havermeel toe en roer het geheel goed door tot een egaal beslag. Giet het mengsel in de verhitte koekenpan en laat het op laag vuur hard worden. Draai de pannenkoek voorzichtig om en bestrooi voor de smaak met een beetje kaneel. Garneren kan natuurlijk nog met fruit, kwark, extra chocolade of karamel saus! 😉

Gezonde pancakes

Wat heb je nodig?

  • 150 gram (spelt) bloem met een theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel vanille extract of vanillesuiker
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 200 ml karnemelk

 

Hoe maak ik ze?

Meng de bloem en de bakpoeder met de vanille en het zout. Maak in het midden van het geheel een holte. Klop de twee eieren met de karnemelk los in een kom en giet dit mengsel in de holte. Meng alles tot een dik beslag. Bak kleine pancakes (gebruik 2 eetlepels per pannenkoek) aan beide kanten goudbruin en garneer ze met fruit, kwark of iets anders lekkers.

Zo inspiratie genoeg dacht ik zo! Welke variant ga jij als eerste maken?

Liefs Meik

Volg:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.